torstai 10. maaliskuuta 2011

Sardiinin hautajaiset

Eilen illalla sardiini haudattiin. 
Monet ovat tämän ihmetyttävän seremonian nähneetkin, mutta kerron vähän niille, joille tapahtuma on vielä vieras. Tässä on sardiini, jonka hautajaisia joka vuosi karnevaaliviikolla juhlitaan. Sardiini on useita metrejä pitkä ja sitä kuljetetaan traktorin vetämänä läpi kaupungin.

Kulkueessa seuraa enemmän ja vähemmän surevia leskiä, jotka yleensä ovat äänekkäitä.

Itkeviä leskiä on paljon.

Miehiä naisleskinä. Tämä naisiksi pukeutuminen on täällä yleistä ja jostakin syystä suosittua. - Olen tavannut monia suomalaisia miehiä, joiden ymmärrykseen tämä asia ei mene millään.

Kulkueessa on myös pappisväkeä.

Iloisia leskiä.

Soittokunta on tietysti mukana.

Arvokasta saattoväkeä.

Lopulta sardiini haalataan kalasatamaan veden rajaan ja sytytetään palamaan.

Tapahtuman huipennus on ilotulitus, joka lähtee palavasta sardiinista.

Aikomuksenani on tänään kysyä Vanessalta, espanjanopettajaltani, mistä tämä outo traditio on peräisin. Mikäli saan lisää tietoa, kerron sitten.
-
Ja näin Vanessa kertoi:
Päivä, jona sardiini haudataan on "miércoles de ceniza", tuhkakeskiviikko, johon Don Carnalin (herra lihan = carne) juhlinta  päättyy ja paasto alkaa. Itketään menetettyä Don Carnalia, mutta täällä saarella liha on "muuttunut" kalaksi ja siksi pääosassa on sardiini. Lesket ovat Don Carnalin - täällä sardiinin - puolisoita. Tapahtumalla on siis uskontoon liittyvät juuret.
Naiseksi pukeutuminen on kaikenlaisessa juhlinnassa täällä yleistä ja miehet pitävät sitä hauskana tapana. Se ei liity mitenkään seksuaaliseen suuntautumiseen eikä naiseksi pukeutumista pidetä mitenkään kummallisena eikä sitä paheksuta: se on vain viihdettä.

1 kommentti:

  1. Olen nähnyt nämä Karnevaalit kahdesti ja voin vakuuttaa niiden olleen näkemisen arvoiset.Olimme toisella kertaa mukana hautajais-saattueessa joka vei Sardiinin San Telmoa lähellä olevaan Satama altaaseen.Tunnelma on aistittava paikan päällä.Muina päivinä näin mm vanhojen autojen paraatin.Enkä meinannut uskoa näkemääni,miten paljon ja miten hyvin ovat Teneriffalaiset kunnostaneet vanhat aarteensa.Sitten oli vielä täm Samba koulujen paraati.Upeita asuja ja esityksiä.Menkää ja kokekaa

    VastaaPoista